Cerec

Vi arbetar med CEREC, ett system som gör det möjligt för oss att göra tandkronor själva, vid ett och samma patientbesök.

CEREC är ett unikt CAD/CAM-system för framställning av individuella helkeramiska restaurationer vid ett och samma besök. Behandlingen är inte bara snabb och säker utan produkten håller även högsta tänkbara kvalitet vad gäller hållbarhet och estetik.

Karies

Karies är den vanligaste formen av angrepp dina tänder kan råka ut för. Den orsakas av bakterier som gör att emaljen urlakas. Vi behandlar genom att ta bort så lite av den angripna tanden som möjligt och bygga upp tanden med en lagning i form av komposit, porslin eller i sällsynta fall guld.

För att undvika karies bör du äta regelbundet och inte småäta mellan måltiderna. Se till att borsta tänderna morgon och kväll med en fluortandkräm. En enkel grundregel är att tänderna behöver fluor, vila och vatten. Om du är i riskzonen för att få nya angrepp brukar vi rekommendera att även skölja regelbundet med fluor. Och glöm inte tandtråden!

Tandkronor och bryggor

En tand består av en krona och en rot. Tandkronan som är den synliga delen av tanden består av emalj och tandben. Då en eller flera tänder gått sönder så mycket att man inte kan laga den med fyllningar kan man bygga upp en ny konstgjord krona ovanpå den del av tanden som finns kvar. Ibland kan den behöva lite stöd av de friska, intilliggande tänderna. Då fäster man samman dem med hjälp av en metallstödd eller helkeramisk konstruktion. Detta kallas för en bro eller brygga.

Implantat

I de fall man helt behöver avlägsna en eller flera tänder kan man ersätta dem med ett implantat. Implantatet består av en titanskruv som fästs i käken. På denna kan man sedan sätta fast en konstgjord tand. Det här är ofta en smidig och relativt enkel behandling som ger en mycket stabil tand. Vi använder oss av det välrenommerade schweiziska tandimplantatet Straumann, med långsiktigt gott resultat.

Behandling med implantat är ingen experimentell metod, utan en välbeprövad medicinsk tandteknik som har testats vetenskapligt och använts i årtionden av tandläkare och kirurger i hela världen. De potentiella riskfaktorerna kan variera beroende på den enskilda patients tillstånd. Dålig munhygien eller försämrad sårläkning på grund av redan föreliggande medicinska tillstånd (till exempel diabetes och osteoporos) kan försämra oddsen för att implantatet sitter kvar. Eftersom varje kirurgiskt ingrepp medför potentiella risker kommer din tandläkare att bedöma om tandimplantat är rätt alternativ för dig. Behandling med implantat är ingen experimentell metod, utan en välbeprövad medicinsk tandteknik som har testats vetenskapligt och använts i årtionden av tandläkare och kirurger i hela världen. De potentiella riskfaktorerna kan variera beroende på den enskilda patients tillstånd. Dålig munhygien eller försämrad sårläkning på grund av redan föreliggande medicinska tillstånd (till exempel diabetes och osteoporos) kan försämra oddsen för att implantatet sitter kvar. Eftersom varje kirurgiskt ingrepp medför potentiella risker kommer din tandläkare att bedöma om tandimplantat är rätt alternativ för dig.

Tandreglering

Att justera tändernas läge är något man kan göra genom hela livet och du kan göra det av estetiska, förebyggande eller funktionella skäl.

Vi undersöker behovet och kan sedan erbjuda enklare korrigeringar som till exempel trångställning eller snedställning.

Detta gör vi med hjälp av två olika metoder:

Card image cap
 
Inman Aligner

Inman Aligner som är en tandställning som du har i munnen minst 22 timmar om dygnet. Behandlingen tar ca 3-6 månader.

Inman Aligner är den perfekta lösningen för att korrigera trångställning och sneda tänder i fronten. Den är snabb, mycket säker och effektiv jämfört med andra behandlingsalternativ. Med den patenterade Inman Aligner flyttas dina tänder varsamt till en ideal position på några få veckor. De flesta fall kan slutföras inom 6-16 veckor och eftersom den är avtagbar kan du själv ta ut den när så önskas.

Läs mer om hur Inman Aligner fungerar, se några fantastiska behandlingsresultat.

Det finns som tur är bättre alternativ för att förflytta tänder än för bara några år sedan. Tidigare fanns endast alternativet med en konventionell tandställning som är ganska obekväm. Idag har du tillgång till osynliga tandställningar som brukar kallas för aligners. Du behöver inte tänka på att andra ser din tandställning då dessa är i princip osynliga. Vi kommer i texten introducera dig och berätta mer om denna typ av aligners.
 
Clear Aligner

Clearaligner som är genomskinliga osynliga skenor som täcker hela tandraden och kan användas vid korrigering av enklare trångställningar. Behandlingen är smärtfri och tar ca 3-6 månader beroende på vad som ska korrigeras.

Man kan säga att en clear aligner är en sorts osynlig tandställning tillverkas i plast. Man få vanligen två st, en för överkäken och en för underkäken under behandlingen. Det finns dock patienter som endast behöver behandla en käke och därför bara behöver aligners för exempelvis överkäken. Dessa är individuellt anpassade efter dina tänder så att de passar perfekt under behandlingen gång.

Tandblekning

Om dina tänder blivit mörka eller missfärgade finns det idag enkla metoder för att göra dem ljusa och fina igen. Oftast gör vi en avgjutning av dina tänder och framställer blekskenor i mjukplast för s k hemblekning. Det kan ta upp till åtta nätter innan man får önskat resultat. Det fiffiga är att du enkelt och bekvämt kan sköta behandlingen hemma.

Det finns även möjlighet för den som önskar, att bleka sina tänder hos oss direkt i behandlingsstolen. Men innan man gör en blekning är det viktigt att tänderna är undersökta, hela och rensade från tandsten och missfärgningar. Annars kommer inte blekningen ha så stor effekt.

Tack vare den patenterade formeln NOVON i White Dental Beauty kan man bleka tänderna skonsamt. Blekninge finns i olika koncentrationer: 6 % väteperoxid med verkningstiden 30-90 minuter om dagen, 16 % karbamidperoxid med verkningstiden 1-2 timmar, 10 % karbamidperoxid med verkningstiden 2-4 timmar och 5 % karbamidperoxid, så kallad MILD, med verkningstiden 2-4 timmar. MILD passar perfekt för dig som har extra känsliga tänder och lätt får ilningar. White Dental Beauty behöver inte lagras i kylskåp och ger påvisbara resultat inom en vecka. Hög vattenhalt i blekgelen motverkar uttorkning och sensibilitet. Kaliumnitrat och fluor hjälper till att upprätthålla emaljens hälsa.

Kosmetik

Oftast så mår dina tänder bäst och blir snyggast av att du sköter om dem väl. Känner du dig missnöjd med dina tänders utseende så går det oftast att påverka. Vi träffas och pratar igenom vad det är som du skulle vilja få förbättrat och därefter föreslår vi en behandling.

Fasader

En missfärgad tand kan ofta blekas medan en skadad tand kan behöva en helt ny fasad. Skalfasader är ett tunt skikt i porslin som fästs utanpå dina tänder. Det döljer effektivt sprickor, fula lagningar och minskar hålrum mellan tänderna. Fasaderna sitter mycket hårt fast och du behöver inte vara orolig för att tappa dem.

Snyggare lagningar

När en lagning gått sönder eller blivit mörk och ful kan man byta ut den så att den går ton i ton med övriga tänder. Den vanligaste fyllningen är plastmaterialet komposit. Det lämpar sig bäst för mindre lagningar. Alternativet vid stora lagningar är porslin. Porslinsfyllningar är gjutna, mycket hållbara och missfärgas inte.

Förebyggande tandvård

Dina tänders hälsa och behov är alltid i fokus för oss. Genom regelbundna kontroller av din tandhälsa kan du undvika smärta och onödiga kostnader. Därför har vi valt att satsa extra på förbyggande behandlingar där vår tandhygienist ser över din munhälsa, stödjevävnader och slemhinnor.

Tandblekning är en behandling som man måste ta på allvar. Det är väldigt viktigt att man inte har några hål eller andra infektioner i munhålan innan man påbörjar blekningen. Slarvar man med detta kan man få tandvärk på grund av inflammation i tanden. Tandköttet kan även ta skada om man inte använder blekningsmedlet på rätt sätt.
Tandblekning är en behandling som man måste ta på allvar. Det är väldigt viktigt att man inte har några hål eller andra infektioner i munhålan innan man påbörjar blekningen. Slarvar man med detta kan man få tandvärk på grund av inflammation i tanden. Tandköttet kan även ta skada om man inte använder blekningsmedlet på rätt sätt. Tandblekning är en behandling som man måste ta på allvar. Det är väldigt viktigt att man inte har några hål eller andra infektioner i munhålan innan man påbörjar blekningen. Slarvar man med detta kan man få tandvärk på grund av inflammation i tanden. Tandköttet kan även ta skada om man inte använder blekningsmedlet på rätt sätt. Tandblekning är en behandling som man måste ta på allvar. Det är väldigt viktigt att man inte har några hål eller andra infektioner i munhålan innan man påbörjar blekningen. Slarvar man med detta kan man få tandvärk på grund av inflammation i tanden. Tandköttet kan även ta skada om man inte använder blekningsmedlet på rätt sätt.
Vi stöder: